De drie vragen om uitstelgedrag te overwinnen

Iedereen kent het. 'Eigenlijk zou ik nu ... moeten doen'. En toch vind je steeds weer een reden om het je taak uit te stellen. Iemand bellen, studeren, je administratie bijwerken of noem zo maar op. Het oude gezegde is niet voor niets 'Van uitstel komt afstel'. 

Waarom stel ik uit?

De oorzaak: er is maar één reden waarom je uitstelgedrag vertoont. Je associeert momenteel meer pijn en moeite met het doen van de taak dan met het uitstellen ervan. Als dit niet zo zou zijn had je het al lang gedaan. Gelukkig kunnen we dat veranderen. Hieronder lees je hoe.

Hoe verhelp ik het?

De oplossing: de snelste weg om uitstelgedrag te overwinnen is om je gevoel te veranderen. Je moet zorgen dat je het níet doen van je taak gaat associëren met rotgevoelens en het wél doen met positieve gevoelens. LET OP: je moet het voelen. Apathie is je vijand. Hoe kun je je gevoel aanpassen? Stel jezelf de volgende drie simpele vragen.

Vraag 1: Wat zou ik moeten doen wat ik nu niet doe?

Het doel van deze vraag is simpelweg te identificeren wat je precies uitstelt. Pro-tip: schrijf de vraag op een groot vel papier en hang het op de muur. Zo kun je voorkomen dat je uit het oog verliest wat je aan het uitstellen bent.  

Vraag 2: Wat kost het me als ik dit laat liggen?

Schrijf minstens drie dingen op. Bedenk niet alleen wat er gebeurt maar beleef vooral hoe je je voelt. Als je het goed doet ga je je flink rot voelen dat je uitstelt.

Vraag 3: Wat levert het me op als ik het wel doe? 

Bedenk wat je krijgt als je de taak afvinkt. Heb je daarna minder aan je hoofd? Heb je meer tijd? Bespaar je er iets mee? Dit keer zijn de redenen goed als je er een positief gevoel aan over houdt. 

In dit blog heb je drie vragen geleerd om je uitstelgedrag te overwinnen. Als je het voor elkaar krijgt met gevoel te antwoorden kun je uitstelgedrag voor altijd overwinnen. Lukt het je niet goed om te voelen of kom je er niet uit? Kom dan naar het kennismakingsseminar.