Hoe jouw 'gezonde' drankjes je dik maken

Sinaasappelsap bij je ontbijt, cappuccino op kantoor of 's avonds een wijntje, dat is toch lekker en redelijk gezond? Zo veel kan er toch niet in iets vloeibaars zitten? Wel dus! De calorieën die je via drinken binnenkrijgt zijn een soort sluipmoordenaar. Vaak associeer je deze dranken met een positief gevoel, maar ze zijn slechter dan je denk..

Hoe veel zit er in?

In principe heb je aan drie keer op een dag een normale hoeveelheid eten genoeg. Alle calorieën uit drinken zijn dus extra. Ik gebruik in dit blog als standaardhoeveelheid een steeds de waarde van een glas van 250ml. Zijn je glazen groter is het dus nog meer!

Als je iedere dag een glas cola (105kcal) drinkt, kun je een halve kilo per maand aankomen. Bedenk maar dat 100kcal ongeveer evenveel is als een achtste pizza of een halve kilo tomaten.

Makkelijk te veel

Daarbij kun je veel meer drinken dan je kunt eten. Denk maar eens hoe makkelijk het is een liter vruchtensap te drinken. Wist je dat in die liter evenveel calorieën zitten als een copmlete pizza?

Wat zijn de grootste boosdoeners?

1.     Frisdrank

Al smaken ze anders, de meeste zijn in de basis gewoon water met suiker. Wist je dat in Cola zelfs zo veel suiker zit dat er ook een bestandsdeel in zit tegen misselijkheid? In frisdrank zit niets wat je lichaam echt nodig heeft. Daarbij zorgt de suiker voor meer honger en past je smaak zich aan waardoor je steeds meer zoetigheid wilt.
 

2. Vruchtensappen

Veel mensen denken dat vruchtensap gezond is omdat er ook vitaminen in zitten. Maar sap is veel geconcentreerder waardoor je tot extreme calorieën komt. In één glas sinaasappelsap DRIE sinaasappels zitten? Ik heb net in de AH even de labels van de versgeperste sappen bekeken en die bevatten zelf meer calorieën dan cola (92kcal).

3. Zuivel

Melk is bedoeld om van een kalfje een groot rund te maken. Daarom heeft het natuurlijk veel calorieën (magere melk: 100kcal, volle melk: 165kcal). Drinkyoghurts lopen flink uiteen maar zitten meestal in dezelfde categorie. LET OP: Dit is dus ook het aantal caloriën EXTRA wat je in een cappuccino of andere melk gebaseerde koffie's stopt! En dan heb ik het nog niet over de suiker die je daar bij doet ;).  
 

4. Alcohol

Denk je aan iemand die veel drinkt dan zie je waarschijnlijk iemand met overgewicht voor je. Niet gek, en waarschijnlijk heb je al eens gehoord dat een glas bier 2 boterhammen is. Vaak wordt gedacht dat wijn veel minder is, maar dat is helaas niet waar. Het probleem is dat in de meeste dranken zowel alcohol als suiker zitten. Rode zoete Spaanse wijn is trouwens de meest calorierijke drank die ik ken. Als je daar het glas wat we nu gebruiken van drinkt kom je op 412kcal (!) uit. Een halve pizza in één glas dus. Bij alcohol is hoeveelheid vaak de boosdoener. Een avond gezellig drankjes doen kost je vaak meer dan je denkt..

Conclusie

In wat we drinken zit veel meer dan je zou denken. Als je af wilt vallen kun je jezelf maar beter houden aan de dranken zonder caloriën: Water, thee en koffie (zonder suiker en melk!). Maak van al het andere een uitzondering.

Bekijk de andere tips om fit te worden.

Wist je dit al, maar lukt het je niet om toe te passen? Kom dan naar het live seminar en doorbreek je patroon.