Begin vandaag nog met vermogen opbouwen

Heb je een regelmatig inkomen maar is je rekening aan het eind van de maand leeg? De eerste miljonair die ik ooit sprak zei het zo: 'Geld verdienen is makkelijk. Geld houden, dát is pas moeilijk.'. In deze blog krijg leer je de eerste stap van vermogensopbouw. Simpel, maar hiermee kun je jezelf op het juiste pad krijgen.

Hoe geld stroomt

Je kunt geld zien als vissen in een rivier. Jij bent eigenaar van een stukje rivier. Daar komen vissen langs. Soms komen er meer en soms komen er minder. Natuurlijk kun je zorgen dat je meer gaat verdienen, maar wat nog veel belangrijker is waar de vissen heen gaan. De meeste mensen tellen de vissen die in hun stukje rivier zwemmen, en leiden daaruit af hoe veel vermogen ze hebben. Maar ze laten wel alle vissen door zwemmen naar het volgende stuk rivier. Ze bepalen wel de stroom heen gaat (zo veel naar de slager, zo veel naar een nieuwe laptop, etc. etc.) maar houden niets voor zichzelf.

Korte termijn sparen

De enige manier om vermogen op te bouwen is door iedere maand wat apart te zetten. Maar zelfs als je dit doet ligt er een gevaar op de loer. Veel mensen sparen korte termijn: Ze zetten een jaar lang iedere maand een vast bedrag opzij, en geven dat dan uit aan een vakantie of een wasmachine. Een goeie strategie, maar je bouwt er geen vermogen mee op. In de metafoor van de stroom hou je dan het water even opzij in een basin, maar gooi je het later weer terug in de rivier.

Lange termijn sparen

Zorg dat je een potje maakt waar je nooit iets mee koopt, tenzij je een kans hebt te investeren in projecten die geld opleveren. In investeerderstermen heet dit ook wel je 'nest egg'. Tip: Maak een aparte spaarrekening zodat je korte termijn en lange termijn sparen kunt scheiden en minder snel in de verleiding komt er aan te zitten. In plaats van een vast bedrag te kiezen zou ik je tippen om een percentage van je inkomsten te nemen. Bijvoorbeeld 10%. Zo kom je niet in de knel als je een maand geen inkomsten hebt en hoef je niet opnieuw na te denken als je meer gaat verdienen.

PAS OP: Het is heel verleidelijk om te denken 'ik doe dit wel als ik meer geld heb'. Alleen deze gedachte zet je al 3-0 achter. Als je dit niet leert met 10% van wat je nu verdient dan wordt het gevoelsmatig nog veel moeilijker met € 10.000, van de € 100.000,-.

Zet met deze strategie jezelf vandaag nog op het pad van vermogen opbouwen. Het is zo simpel als inloggen bij je bank en een maandelijkse transactie naar je (nieuwe) spaarrekening invoeren.
 

Wil je dieper in de strategieën voor financieel succes duiken? Kom dan naar een kennismakingsseminar.