Afl. 1: Koopverslaafd: “Ik kan niet sparen!”

Aflevering 1 miniserie: Ervaringen

Heb je een gat in je hand? Wil je al jaren die mooie auto kopen? Geen idee hoe je je koopgedrag kunt stoppen? Lees hier het verhaal van Mirjam.

Mirjam wilde heel graag een Mini

Mirjam* (26) wilde al jaren haar droomauto kopen: een Mini. Ze werkte fulltime, maar toch bleef er niets over per maand. Hoe kwam dat? Koffie‘tje bij de Starbucks, truitje hier, spijkerbroek daar. En oh, haar vriendinnen gingen een terrasje pakken op vrijdagavond? Ze was van de partij!

Ergens in haar onderbewuste dacht Mirjam regelmatig aan haar felbegeerde Mini. Ze wist dat ze die niet kon kopen omdat ze zoveel geld uitgaf aan dingen die ze later toch weer vergat. Elke keer drukte ze die gedachten weg. Het koopgedrag bleef, maar de Mini kwam er maar niet.

Herken je dit?
Let op:

Vier jaar later heeft Mirjam eindelijk haar Mini. We zitten in een bruin café aan het water en ze wijst grijzend naar buiten. Daar staat haar glanzende, rode Mini te schitteren in de laatste zonnestralen van die dag.
Ik vraag haar hoe ze het nou geflikt heeft.

-          Mirjam had een foto van haar droom-Mini als achtergrond op haar telefoon, zodat ze altijd herinnerd zou worden aan haar doel;

-          Ze maakte een langetermijn-plan: waar sta ik nu en wat wil ik op datum X hebben gespaard?

-          Ze spaarde 10% van alles wat ze verdiende, “inclusief inkomsten als statiegeld - dat telt harder aan dan je denkt, hoor”;

-          Ze spaarde elke keer 100 euro in een spaarvarken voor ze die naar de bank bracht. Fysiek geld is duidelijker als je wil sparen;

-          Ze hield haar vorderingen bij;

-          Ze wilde trots zijn op zichzelf.

Martijn leert jou hoe je kunt sparen om van jouw ene grote droom realiteit te maken, net als Mirjam. Interesse? Kom dan naar ons seminar!
 

*Echte naam is bekend bij de redactie.